MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Dům podléhající regulacím CHKO

16. února 2021

Máte-li pozemek v CHKO, tak Vás tento článek seznámí s tím, na co se můžete připravit při návrhu stavby. Jedná se o poznatky z praxe zohledňující naše zkušenosti z jednáních s příslušnými orgány státní správy apod.

Monika Synková
Monika Synková
Dům podléhající regulacím CHKO

Mohlo by vás zajímat

Dům podléhající regulacím CHKO

Snad každý člověk má svůj vysněný dům. Pokud se ovšem jednoho dne rozhodnete své sny uskutečnit, zjistíte, že ne vždy rozhodujete o podobě vašeho domu jen vy. Výstavba všech domů se samozřejmě řídí stavebním zákonem. Na celé řadě stavebních pozemků se ovšem můžeme setkat s dalšími dokumenty, které návrh našeho domu ovlivňují. Jedná se například o územní plán, regulační plán či regulace v chráněném území. Jedním z častěji řešených případů je návrh domu na pozemku, který se nalézá v CHKO. V následujícím článku si popíšeme s jakými regulacemi se můžeme v CHKO setkat a seznámíme se se základními principy, jak se s výstavbou v těchto územích vypořádat.

Co je CHKO a proč reguluje výstavbu?

Chráněné krajinné oblasti jsou definovány zákonem o ochraně přírody a krajiny. Pod názvem CHKO si většinou představíme přírodně zajímavou oblast do které se vydáme na výlet. CHKO ovšem nechrání pouze přírodu, ale také krajinu. V dokumentech o ochraně se často setkáváme s pojmem krajinný ráz, který se zabývá nejen přírodním, ale také historickým a kulturním charakterem území.

S jakými regulacemi se můžeme setkat?

Regulace CHKO se mohou vztahovat na celou řadu prvků od detailů po umístění domu. Při umisťování domu do zastavěnější části obce můžou regulace udávat například tzv. stavební čáru. Ta zajišťuje, že dům bude držet linie původní ulice. U pozemků v rozvolněné zástavbě se svahem se zase můžeme setkat s nařízením, podle kterého je nutné hlavní hřeben stavby umístit rovnoběžně s vrstevnicemi tak, jak tomu u historických staveb vždy bývalo.

Nařízení velmi často regulují samotný tvar domu, respektive jeho půdorysný průmět. Nejjednodušší formou je samozřejmě obdélník, u kterého ty nejpřísnější regulace stanovují i poměr stran. Některé CHKO povolují i stavby typu L, T a U, které navazují na charakter historických statků. Složité tvary a organické tvary jsou v CHKO většinou naprosté tabu.

Další častou regulací je typ zastřešení stavby a jeho sklon. Tady se setkáváme nejčastěji se sedlovou, případně valbovou střechou. Regulace mohou upravovat i typ a barvu krytiny či tvary a velikost otvorů ve střeše.

Mezi regulacemi můžeme dále najít například požadavky na barvu omítky, typ a výšku oplocení či proporce a plochu oken.

Pokud máte pocit, že se všemi regulativy je nemožné dům postavit, tak nezoufejte. Možná se váš vysněný dům bude muset trochu upravit, ale s šikovným architektem to nebude žádný problém.

Jak se s regulacemi vypořádat?

Při návrhu domu v CHKO si můžeme vybrat jednu ze tří cest. První a nejjednodušší cesta je cesta nejmenšího odporu, při které návrh uzpůsobíme tak, aby naprosto odpovídal regulacím. Dům s archetypálním tvarem není žádná ostuda . Naopak, i klasický kvádr se sedlovou střechou lze pojmout velmi moderně. Můžete se o tom přesvědčit například u našeho projektu chaty v CHKO Beskydy: Rekreační dřevěná chata na úpatí hor

Druhá cesta, kterou si můžete zvolit, již vyžaduje opravdu kvalitního architekta a trochu více času a trpělivosti než cesta první. Přestože regulace CHKO mohou být na první pohled velmi přísné, můžeme občas najít prostor k originálnímu řešení. Lze udělat dům s klasickým tvarem, ale s moderními materiály, které dají domu úplně jiný šmrnc. U regulací na sedlové střechy nemusí být vždy řečeno, že musí zastřešovat celý půdorys. Můžeme tedy udělat kombinaci střechy sedlové a ploché či pultové. Jedním z mnoha příkladu těchto kompromisů je náš dům v CHKO Beskydy: Atypický bungalov v horách s dřevěným obkladem fasád

Třetí a nejtrnitější cesta je cesta naprosto originální stavby. U této cesty čeká pravděpodobně architekta dlouhý dialog s úřady, který ne vždy končí výhrou architekta. Je možné navrhnout originální stavbu v CHKO, ale je nutné si své řešení před úřadem obhájit tak, aby byla přijata. Do sekce těchto staveb můžeme řadit například tzv. neviditelné domy, tedy domy, které jsou v krajině dokonale ukryty. Zde se často používají přírodní materiály, zelené střechy, zakopaná podlaží atd.

Jak tedy postupovat?

V prvé řadě je potřeba si zjistit, jestli navrhovaný dům patří do CHKO a jaké jsou regulace pro řešenou oblast. Investoři pak s architektem projednají svou vizi a vyberou jednu ze tří cest, na kterou se vydají. Architekt pak vytvoří studii a zašle ji na úřad, který dohlíží na dodržování podmínek výstavby v CHKO. Ovšem jak již bylo řečeno, ne všechny projekty lze před úřadem obhájit. Klíčem k úspěchu je každopádně dialog mezi klientem a architektem a poté mezi architektem a úřadem.

I tyto naše domy jsou postaveny v CHKO nebo podléhají jiným regulacím:

  • Luxusní dvougenerační atriový dům v CHKO
  • Rekonstrukce domu s nahrávacím studiem
  • Luxusní dům ve tvaru sedlových střech a zelenou střešní terasou
  • Rodinný dům s gentleman clubem
  • Diskuze



    Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


    Jméno
    (Povinné)
    E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
    Text příspěvku    

    Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

    Zaujal vás tento článek?

    Podělte se o něj s přáteli.


    Nové články do vašeho mailu


    Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


    Monika Synková

    Monika Synková ~ Inženýring

    Ve firmě mám na starosti vyřizování stavebních povolení a ostatní inženýrskou činnost a vše další, co je třeba.

    Na práci mně baví začátek každé zakázky. Každá zakázka je individuální a v každé se tedy dají najít malé i velké výzvy.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.